mei 20, 2013
Romige aspergesoep (van de steeltjes)
Aspergetijd! Dus ligt er een bussel groene asperges in mijn ijskast.
Ik heb altijd geleerd dat je de asperge-steel moet afbreken waar hij doorbuigt, met als resultaat een hele hoop semi-uitgedroogde, harde steeltjes. Jammer, want er zit eigenlijk best nog wel veel smaak in.
Je kan deze steeltjes gebruiken om een groentebouillon te trekken, maar nog beter is dit recept voor een romige soep.
TIP: Voor onderstaand recept heb je nogal veel steeltjes nodig. Ga je optimaal profiteren van de aspergetijd en er vaak eten? Houd dan de steeltjes elke keer bij en bewaar ze in de diepvries tot je er voldoende hebt om deze soep te maken.
Romige aspergesoep (van de steeltjes)
Ingrediënten
- 25 à 60 asperges de eindjes
- 1 ajuin fijngehakt
- 2 middelgrote aardappel(en) in blokjes
- 1/2 citroen(en)
- 1 EL olijfolie
- 1/4 tas room
- peper en zout
- 1/4 tas parmezaan geraspt
- 12 à 18 asperges enkel de puntjes (optioneel ter decoratie)
Instructies
- Doe de asperges in een grote pot en overgiet ze met water tot ze +/- 2,5 cm onderstaan.
- Breng het water aan de kook en laat de asperges gedurende 30 à 40 min koken tot ze zeer zacht zijn.
- Mix de soep goed door elkaar en zeef het mengsel vervolgens. Vang de gezeefde soep op in een kom.
- Fruit de ajuin en blokjes aardappel in de olijfolie gedurende +/- 10min.
- Voeg de gezeefde asperge-bouillon toe en laat de soep zachtjes pruttelen gedurende 20 à 30 min.
- Mix de soep vervolgens nog eens goed door elkaar.
- Voeg het citroensap en de room toe en kruid met peper en zout naar smaak.
- Serveer de soep met de geraspte parmezaan en de aspergepunten als je er hebt. (Ook lekker met gebakken Italiaanse gerookte ham !)
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!
No Comments